Monday, July 28, 2008

in de oude stad


Via de dung (afval) poort gingen we de oude stad in.




Daarna een belangrijke stop, de wc. Ze hadden een vrolijk kleurtje voor het papier.


We gingen door een checkpoint, net als op het vliegtuig keken ze in je tas en moest je door een poortje.


Daana kwamen we op het plein voor de klaagmuur.




Er is een vrouwen en een mannen kant en er staat een lage muur omheen.



Aan de mannen kant konden de mannen Tefillin en Phylacteries aan doen. In Deuteronomie 6 staat dat we de wet op ons hard en ons hoofd moeten binden. Deze orthodoxe Joden nemen dat letterlijk. En van onze groep Allan demonstreert het op deze foto


Wij gingen naar de muur toe, De onderste 6 rijen zijn nog uit van de tijd van koning Herodus). In de groeven zaten heel veel papiertjes.



De meesten hielden hun hand tegen de muur tijdens het bidden. Ikzelf had er moeite mee. Het leek net of de mensen de muur aan het aanbidden waren in plaats van de Here God. Dat kwam vooral omdat de mensen met hun gezicht naar de muur weer weg liepen. Ze liepen achteruit van de muur weg. Alsof de muur heilig is.

Af en toe moest er geteld worden. Dat deden we op deze manier.

We kwamen er 1 tekort en moesten wachten. Het was Noni, Irene's kamer genote, ze had geen richting gevoel. Gelukkig ging ze naar de politie en die wist met onze groep in kontakt te komen.


Hierna liepen we de oude stad verder in. Jeruzalem is in 4 kwartieren verdeeld en elk kwartier huist andere mensen en zelfs de hele sfeer is anders.


Het Joodse kwartier was heel open maar dat kwam doordat er in de 6 daagse oorlog alles kapot geschoten was en ze dus opnieuw moesten beginnen.



Het moslim kwartier had smalle stegen met heel veel handelaars.


Het Christen kwartier was iets meer open



We kochten brood en hissop. Het smaakte heel goed

het armeense kwartier gaat van binnenplaats naar binnenplaats dus daar komen toeristen meestal niet.

No comments: