Tuesday, July 29, 2008

Via Dolorosa

Bij deze boom nam onze leider "Ben" een paar zaden in z'n handen en maakte daar een klikkend geluid mee. Het leken net vleugels die samen klikten. Hij zei: hier is het voedsel van Johannes de doper". De bijnaam van die zaden was blijkbaar: "spinkhaan"


Een paar plaatjes gemaakt in Jeruzalem


In het moslim kwartier vlakbij de schaaps poort start de Via Dolorosa of de weg van de kruisiging. Dit kan de route geweest zijn die Jesus met het kruis gelopen heeft. Er zijn twee verschillende plekken die zeggen dat het mogelijk de plaats van de kruisiging zijn.



De ene heet de "church of the holy sepulcher" en wordt wel de Rooms Katholieke plaats genoemd.



De ander is de 'Garden Tomb" en wordt de protestante plaats genoemd.
Allebei was het vroeger een steen groeve.


Op zulke plaatsen vonden vroeger executies plaats. Als mensen gestenigd werden ging dat op een voorgeschreven manier. Eerst werden ze naakt van een kleine heuvel af geduwd (vaak overleefden ze dat al niet) door de getuigen die daarna een grote steen uitzochten en probeerden om hem op het slachtoffer te laten vallen (1 steen per persoon of je hem raakte of niet). Daana mocht iedereen die dacht dat die persoon schuldig was ook een steen op hem laten valen. Als het slachtoffer nog leefde als iedereen gegooit had dan werd hij vrijgelaten. (Paulus overleefde een steniging) Op plaatsen van stenegingen werden mensen ook gekruisigd.


Bij de garden tomb is het gemakkelijker om je terug in de tijd te verplaatsen.


Er is een tuin met een groot water reservoir op deze foto in de droge tijd kan je zien hoe groot het reservoir is:




Maar om eerlijk te zijn maakt het niet veel uit welke plaats de echte is want dat is niet belangrijk in de Garden tomb hing een bord "hij is hier niet, hij is opgestaan". En daar gaat het om.

No comments: