Wednesday, July 30, 2008

Masada


Uit de verte zagen we Masada al liggen. Het is 400 meter boven de dode zee (Het diepste punt op aarde). Het heeft een indrukwekkende geschiedenis. In het jaar 73 kwam het romeinse legioen en heeft 8 kampen opgebouwd rond de basis van Masada.
Bovenop waren de Zeeloten (vrijheidstrijders) Je kan deze kampen nog steeds heel goed zien vanaf Masada. Er zijn 2 romeinse kampen zichtbaar op de foto van de kabelbaan.
De romeinen maakten een weg waarop ze hun storm ram naar de muur bovenop de rots konden rijden.
Toen ze de volgende dag een gat in de muur gemaakt hadden en polshoogte gingen nemen troffen ze al de vrijheidstrijders dood aan. Ze hadden zelfmoord gepleegd. Wij hebben een film (Masada) gezien van dit gebeuren. Aan het eind wordt de romeinse generaal "Da Silva" gefeliciteerd met de overwinning. en hij zegt: "ja we hebben een rots overwonnen in de woestein naast een dood meer". Voor de jaartelling was Masada een fort van koning Herodus. Hij was een genie in bouwkunst. Aan de noordkant van Masada bouwde hij 3 hangende paleizen.
Er was een vernuftig water systeem dat gebruik maakte van water dat door de wadi's stormde bij vloed vele kilometers verderop. Hij bouwde ook voorraad kamers. De meesten zijn gerestaureerd maar op de foto kan je er nog 1 zien die in originele staat is.
Je ziet ook overal een zwarte lijn. Alles onder de zwarte lijn is origineel. Herodus was een genie maar ook goed gek.
Hij had op Masada ook romeinse baden aan gelegd, een sauna dus ook. Dit is in de woestijn waar het elke dag loeiheet is. Masada heeft een belangrijke plaats in de tegenwoordige staat Israel. Tot voor kort kwamen hier al de nieuwelingen in het leger bijeen om trouw te zweren. "zolang wij leven zal Masada niet overgegeven worden".





Uitzicht vanaf Masada naar de dode zee. Het diepste punt op aarde.

No comments: