Thursday, July 24, 2008

Dag 4 Galilea

's morgens probeerden we foto's te maken van de zonsopkomst over het meer. We hebben er heel veel foto's gemaakt.
Irene maakte er een paar een dag later vanaf haar hotel balkon en die waren veel beter.

We gingen naar een heuvel waar de bergrede (Matteus 5-7) waarschijnlijk in die buurt plaats heeft gevonden. Devorah, een van onze gidsen vertelde van een experiment dat ze met studenten gedaan had. Een jongen las uit een boek vlak bij het water. Overal op de heuvel zaten de rest van de studenten verspreid. Zelfs degene die het verste weg zaten konden alles verstaan.

Het was er mooi en we kregen uitleg van onze gidsen. We hadden er drie: Devorah (gaf informatie over de geschiedenis) Ben ( gaf informatie die de bijbel op die plek to leven bracht) en Jo (dominee van een messiaanse kerk in Toronto)



Overal bij zulke plaatsen waren kerken te vinden. Eigenlijk vonden we dat maar niks maar later leerden we dat door die kerken die plaatsen wel bewaard zijn gebleven voor het nageslacht.

2 comments:

jozien said...

Hoi Anja, welke uitlag gaven de gidsen?
Ik wil je vanalles vragen, van mij mag je best nog meer gedetaileerd vertellen hoor. Ik vind het heel interessant.
Jozien

Anja said...

Onze gidsen gaven heel verschillend uitleg. Hier bij het meer van Gallilea vertelde Dvorah over de andere dorpen waar wij nog nooit van gehoord hadden omdat die niet in de bijbel staan. Ben vertelde dat de bergrede begint met een lijst van zegeningen en dat er voor alles een zegen is in het hebreeuws. Als voorbeeld zei hij van "the fiddler on the roof" dan vraagt iemand "is er een zegen voor de tsaar?" en het antwoord "Moge de Here de Tsaar zegenen en ver van ons vandaan houden." Jo vertelde dat de discipelen niet alleen leerlingen waren maar hun Rabbijn de hele dag overal volgeden. Zo dichbij liep een discipel dat ze in het stof van hun Rabijn liepen.