Thursday, July 31, 2008

En Gedi waterval in de woestijn.



En Gedi is niet ver van Masada. In feite haalden de romeinse soldaten die Masada belegerden daar vroeger hun drink water. Toen we En Gedi naderden zagen we Ibex lopen, de hinde in de psalms van de bijbel. Dat was wel geluk hebben. Psaml 42 "evenals een moede hinde naar het klare water smacht", spreekt hier in de woestijn wel tot de verbeelding.
Vanaf het platvorm waar we stonden zag de dode zee er heel aantrekkelijk uit.
Ben, een van onze leiders sprak er over dat we vaak in de verleiding worden gebracht doodat iets er goed uitziet (bv. Hollywood)) maar als je dichtbij komt heeft het geen inhoud (het water is dood).
Aan de andere kant heb je de woestijn maar de waterval daar heeft zoet water (levend water). In de bijbel wordt de woestijn het land van God genoemd. De israelieten waren in de woestijn dicht bij God. Ook nu is dat wel het geval, in nederland zeggen ze ook wel "nood leert bidden". Het idee is dat het leven vaak niet meevalt maar je krijgt "net genoeg" om door te gaan.

2 comments:

jozien said...

De eerste foto van die ibex; prachtig!
Ik zocht op je blog naar een foto van de woestijn om op te reageren.
Je 'header' foto is Fantastisch.
Leuk om te lezen dat de woestijn God's land is. Waar staat dat in de bijbel?
Ik weet dat ik mij in zo'n landschap dichtbij God voel, en niet uit nood, maar uit grote dankbaarheid.
Jozien

Anja said...

De woestijn is prachtig maar je weet wel dat je het alleen niet kunt maken. Toen het volk Israel door de woestijn ging gaf de Here God hun iedere dag manna te eten. en ook versleten hun kleren niet en zwollen hun voeten niet op "Deuteronomium 8:2-4" Hij was hun God in de woestijn.
God zegt ook dat hij de schaduw is (Jesaja 4:5-6)en de rots en de herder (Genesis 49: 23-24) en levend water (Jeremia 17:13), allemaal "plaatjes" van de woestijn.
Ik denk inderdaad dat jij de woestijn verreweg het mooiste gedeelte van Israel zou vinden. Het is er nog wild.